Uspješno je završen još jedan 3. modul programa „Imam ideju!“. Ovoga puta bavili smo se divljim mačkama. Kroz raznolike zanimljive aktivnosti usmjerene na razvoj kreativnog mišljenja usvojili smo brojna znanja o divljim mačkama.

Krenuli smo s njihovim vanjskim obilježjima, a to je naravno njihovo prekrasno krzno. Kasnije smo učili gdje velike mačke žive i kako se uklapaju u svoja staništa. Sve to prenijeli smo na papir –bilo nam je jako zabavno prstima crtati krzno mačkama i kamuflirati ih u njihova staništa koja smo radili uz pomoć kolaža od tkanina.

Učili smo i o njihovom evolucijskom razvoju i anatomiji, a naučili smo i da svaka vrsta velike mačke ima drugačiji otisak šape. Bilo je teško zapamtiti koja je čija šapa, no uz pomoć igre memory, uspjeli smo i to zapamtiti.

Bavili smo se i sličnostima čovjeka s velikim mačkama i razmišljali kako bi to bilo da se velike mačke ponašaju kao čovjek te kakve posljedice ima djelovanje čovjeka na mačke. Naučili smo nešto i o ugroženosti mačaka te smo razmišljali kako bismo im mi mogli pomoći. Budući da u našoj blizini nema velikih mačaka, osim onih u zoološkom vrtu, odlučili smo ih posjetiti i pokloniti im igračke s kojima bi se mogle igrati kako bi im bilo zabavnije.

Posjet zoološkom vrtu bio je pun zanimljivosti i zabave. Dobili smo priliku vidjeti većinu velikih mačaka koje smo spominjali na radionicama i uz pomoć zabavne aplikacije ovaj posjet učiniti još zanimljivijim. Detaljnije o našem posjetu zoološkom vrtu možete pročitati na ovoj poveznici 

Nakon što smo dobro upoznali sve mačke, pokušali smo se identificirati s njima kroz razmišljanje o tome koje osobine velike mačke mi imamo i da smo velika mačka, koja bismo od njih bili. Ovo je bilo vrlo zanimljivo iskustvo za nas.

Naučili smo i imena velikih mačaka na njemačkom i engleskom jeziku, izrađivali 3D mačke, origami, puppet dollse s velikim mačkama, crtali idealnu mačku te za kraju oslikavali šalice koje će nam ostati trajna uspomena.

 

Sve ove aktivnosti bile su zabavne i poučne, a poslužile su nam za razvoj fluentnosti, fleksibilnosti, originalnosti mišljenja, elaboraciji ideja, razvoju asocijativnog i konvergentnog mišljenja, logike, percepcije, imaginacije, motorike, timskog rada, istraživačkog duha, slike o sebi i autentičnosti.

S novim trećim modulom krećemo već sljedeće subote, a naši mališani sada su izabrali učiti o svemiru i planetima. Veselimo se novim zabavnim aktivnostima, zanimljivim činjenicama i kreativnim radovima!

Nikolina Vrhovac