Kao partnerska organizacija sudjelujemo u projektu „Rijeke znanja“ čiji je cilj izgradnja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu aktivnosti popularizacije znanosti, poglavito u području fizike, kemije i zaštite okoliša.

Uz nositelja projekta, Hrvatsko prirodoslovno društvo iz Zagreba, u projektu sudjeluju Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatsko kemijsko društvo, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga Docendo discimus, Tvornica znanosti, Udruga Klikeraj, Udruga za promicanje prirodnih znanosti, Institut Mediterran – Udruga za kulturno i znanstveno proučavanje Mediterana, Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO, te karlovačka Mješovita industrijsko-obrtnička škola. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Prošlog vikenda, naši predstavnici sudjelovali su na prvom treningu popularizatora u sklopu projekta Rijeke znanja u Srednjoj školi Duga Resa. Imali su priliku upoznati popularizatore iz drugih partnerskih organizacija, predstaviti sebe te dosadašnje aktivnosti popularizacije STEM-a.

Kroz radionicu o staklu, koju su vodili izv. prof. dr. sc. Nenad Judaš i izv. prof. dr. sc. Ivica Đilović, popularizatori su mogli iskusiti na koji način se mogu provoditi aktivnosti popularizacije STEM-a. Prof. dr. sc. Miloš Judaš održao je predavanje o Postnatalnom razvitku ljudskog mozga i mogućnosti djece i mladih ovisno o izrastu. Uz navedeno, popularizatori su sudjelovali u ciklusu radionica iz područja komunikacijskih vještina koje je vodio Domagoj Morić iz Foruma za slobodu odgoja.

Osim niza radionica i predavanja, zanimljiv je trajni postav interaktivnog sadržaja kreiran u Srednjoj školi Duga Resa kojeg će promovirati popularizatori, posebno kroz radionice koje će održati u svojim lokalnim sredinama nakon završetka ciklusa edukacija.