Hrvatskom prirodoslovnom društvu i partnerima gotovo 3 milijuna kuna za „Rijeke znanja“ projekt popularizacije STEM-a

 

 

 

U utorak, 29. lipnja, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Hrvatsko prirodoslovno društvo potpisalo je Ugovor o bespovratnim sredstvima za projekt „Rijeke znanja“ u iznosu 2.904.814,30 HRK, koja su dodijeljena u okviru poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“, koji je raspisao Europski socijalni fond.

 

Ugovor je od strane Hrvatskoga prirodoslovnog društva potpisala predsjednica Društva, dr. sc. Zrinka Kovarik, a Helena Beus ispred Ureda za udruge Republike Hrvatske te Cvjetana Plavša-Matić u ime Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

 

Cilj projekta „Rijeke znanja“ je izgradnja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu aktivnosti popularizacije znanosti, poglavito u području fizike, kemije i zaštite okoliša.

Projektom će se educirati budući popularizatori dok će partnerske organizacije u projektu unaprijediti svoje vještine u području upravljanja.

 

Projekt „Rijeke znanja„ donosi niz radionica i predavanja, a posebno će biti zanimljiv novi trajni postav interaktivnoga sadržaja u karlovačkoj Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi, koji će se izraditi tijekom projekta.

 

Uz nositelja projekta, Hrvatsko prirodoslovno društvo iz Zagreba, u projektu sudjeluju Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatsko kemijsko društvo, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga Docendo discimus, Tvornica znanosti, Udruga Klikeraj, Udruga za promicanje prirodnih znanosti, Institut Mediterran – Udruga za kulturno i znanstveno proučavanje Mediterana, Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO, te karlovačka Mješovita industrijsko-obrtnička škola.

 

Predsjednica Hrvatskoga prirodoslovnog društva, iza kojeg je više od 135 godina djelovanja i promocije prirodoslovlja, dr. sc.  Zrinka Kovarik, ovom je prilikom istaknula: „Ovaj je projekt iznimno značajan za naše Društvo, s obzirom na to da smo krovna nacionalna organizacija s više od 33 organizacije-članice te preko 130 aktivnih članova. Nakon pionirskih projekta kojima smo prirodne znanosti približili djeci i mladima, poput „E-škole“, „Znanosti na putu“, „Priroda uživo“, te brojnih drugih, uvjereni smo da će ovaj projekt uvelike doprinijeti popularizaciji STEM-a te da će i partneri i korisnici projekta biti zadovoljni planiranim ishodima i aktivnostima koje ćemo realizirati“.

U okviru projekta planirane su i brojne komunikacijske aktivnosti, među njima i redovno izvještavanje o napretku projekta putem društvenih mreža, stoga sve novosti pratite na Facebook stranici projekta „Rijeke znanja“.