Uh, kako težak posao! Između 254 fotografije koje su pristigle izabrati samo neke koje možemo nagraditi ovaj put. Nama ste izmamili osmijeh na lice svojim fotografijama te svojim idejama koje stoje iza fotografija.

Cilj ovog natječaja bio je potaknuti djecu i mlade na kreativno stvaralaštvo. Ponuditi priliku za izražavanje, priliku za “hvatanje” trenutaka koji su zaista važni. Prilikom odabira fotografija koje smo nagradili vodili smo se nekim kriterijima.

1. Prijava sadrži sve potrebne dokumente, nažalost neki radovi su stigli bez obrasca ili su obrasci stigli bez fotografije

2. Fotografija i ideja odgovaraju temi natječaja, bilo je odličnih fotografija koje su promašile temu

3. Prikazani produkt jest originalan (ističe se prema pojavnosti ideje i/ili načinu njene
realizacije), koliko često se pojavljuje tema fotografije i kako je prikazana

4. Jasno elaboriran (kroz opis i prikaz produkta jasna je ideja fotografije koja prenosi poruku).

5. Autor fotografije jest osoba koja se prijavljuje na natječaj, neke vrlo dobre ideje nisu zadovoljile ovaj kriterij.

6. U kriterijima i tekstu natječaja piše kako je iznos nagrade u protuvrijednosti do 700kn, neke nagrade prelaze okvire ovog natječaja.

7. Radovi su evaluirani u dvije kategorije: do 11 godina i od 11 do 18 godina.

 

Kategorija od 11-18 godina

Prva fotografija koja nas je oduševila jest fotografija pod nazivom “Zubić vila” autorice Zite Zamude (12 godina) iz Palovca u Međimurju.

“Kroz igru i u sigurnosti vlastitog dvorišta kroz objektiv fotoaparata volim bilježiti sretne trenutke provedene s obitelji. U vrijeme korone češće se igramo i zabavljamo svi zajedno. Manje posjećujemo druge, a više smo zajedno. Što mi je zapravo i lijepo.  Kasno popodne naišla sam na ovaj natječaj tako da je fotografija došla u pravo vrijeme (prst sudbine). Fotografijom sam željela zabilježiti prolaznost vremena i važnost svakog trenutka. Poput mliječnih zubiju u životu često nešto gubimo, ali dobivamo nešto dragocjenije i bolje. Nisu svi gubici neuspjeh ili patnja. Baš poput moje sestre koja je izgubila zub, dobila je poklon od Zubić vile no na koncu dobiva i trajni zub. Još bolji, veći i ljepši od prvog. Tako se i mi svi moramo ponekad zapitati je li svaki gubitak zapravo gubitak… Možda je dobitak, a da toga nismo ni svjesni.”

Kao nagradu za trud Ziti stižu koturaljke.

 

Druga fotografija koju smo odabrali jest fotografija pod nazivom “Hair jump” autorice Vite Gašparić (12 godina) iz Koprivnice.

“…u fotografiji željela sam prikazati sadašnju situaciju… Svi bi se sada htjeli primiti za nekoga ili nešto što bi nas podigo i odnijelu u neko bolje mjesto! To pravi prijatleji rade!”

Kao nagrada Viti stiže fotografska oprema po izboru za školsku fotografsku skupinu.

Treća fotografija koju nagrađujemo jest fotografija pod nazivom “Žaba” čija je autorica Lea Lisica (11 godina) iz Splita. Fotografija je nastala u NP Krka.

“Fotografija prikazuje žabicu koja je skakutala oko potoka. Jako volim životinje, one mi uvijek izmame osmijeh, a to me i potaklo da uslikam ovu žabicu.”

Kao nagrada stiže pomoć za kupnju fotića.

 

Kategorija od 3-11 godina

U ovoj kategoriji prva fotografija i ideja koju smo odabrali jest “Pčela” Hrvoja Levatića (9 godina) iz Brezja.

“Na fotografiji  je pčela Marica koja je zalutala i zbog hladnoće se kod nas sklonila. Prespavala je kod nas i sljedeći dan smo ju pustili na slobodu. Odletjela je u košnicu. Trebamo čuvati pčele jer one oprašuju bilje i voćke!”

Hrvoju stiže društvena igra po izboru.

Druga fotografiju koju nagrađujemo jest “Janje” autorice Mihaele Čorić (9 godina) iz Trnave.

“…ovo janje mi je najdraže jer se rodilo jako malo i morala sam ga hraniti na dudicu. Kad god sam neraspoložena mali janjići izmame osmijeh na moje lice.”

Treća fotografija koju nagrađujemo jest fotografija “Duga” autorice Nine Milković (10 godina) iz Slavonskog Broda.

“…htjela sam od fotografije napraviti nekakvu poruku koja će ne samo meni već i drugima staviti osmijeh na lice. Mislim da svakom  čovjeku treba malo duge u životu.”

Duga, autorica Nina Milković

 

 

Na kraju odlučili smo se za posljednju fotografiju koja je iskočila sama po sebi. Izazvala nam je i osmijeh i suze u jednom pa joj dajemo posebnu kategoriju. To je fotografija Korane Šibile (17 godina) iz Osijeka.

“Želim podijeliti što mi je izmamilo osmijeh danas. Na ovoj fotografiji možete vidjeti moju baku Nadu koja je nakon godinu dana po prvi put izašla iz doma. Naime zbog ove situacije s pandemijom dom za starije u kojemu je ona bio je zaključan zbog sigurnosnih razloga. Nakon što se po drugi put cijepila došla je kod nas na ručak. Na ovoj slici se vidi kako mazi našeg psa po imenu “Oxy”, njih dvoje su bili najbolji prijatelji jer su svako prijepodne provodili skupa, dok smo mi bili u školi njih dvoje su uživali jedno uz drugo.
Za nagradu stvarno mi ne treba ništa, najradije bih da pandemija završi, da se otvore granice i da mogu vidjeti sestru koja živi u Berlinu, ali to se ne može kupiti novcem. Za nagradu voljela bih da potrošite 700 kuna na humanitarnu udrugu “Rijeka ljubavi”. Naime radi se o humanitarnoj udruzi koja je osnovana s ciljem pomaganja siromašnim i socijalno ugroženim građanima te obiteljima s troje i više djece koji žive na rubu siromaštva, zlostavljanim osobama, osobama liječenim od različitih vrsta bolesti i ovisnosti, udrugama djece s posebnim potrebama te pružanja posebne pomoći umirovljenicima i braniteljima. Voljela bih da novac potrošimo na razne potrepštine koje su im potrebne.”

 

Baka Nada, autorica Korana Sibila

 

Sve dobitnike molimo da nam se jave na mail klikeraj.natjecaj@gmail.com.