Prije točno pet godina Klikeraj je započeo svoju plovidbu. Osamnaestog travnja u Klikeraju obilježavamo dan osnutka, a ove godine obilježavamo i naš prvi mali jubilej. Ovaj vremenski period u životu organizacija možda ne donosi velike promjene, no u naših prvih pet godina puno toga se promijenilo. Brojniji smo, aktivnosti kojima se bavimo su raznolikije, područje rada sve je kompleksnije. No, konture u kojima djelujemo su ostale nepromijenjene. I dalje se vodimo našom idejom o obogaćivanju školskog i izvanškolskog okruženja u kojima mališani uče i odrastaju. Naša misija i dalje je stvarati podržavajuće okruženje i prilike za stjecanje iskustava i učenje svim mališanima koji mogu i žele razvijati svoje talente.

 

 

 

 

Naša je plovidba otpočela s tri osobe i devet drvenih kockica. Danas je naš tim  trostruko veći i u ovoj školskoj godini surađujemo s 32 osnovne škole. U ovome trenutku provode se tri projekta u institucionalnom i izvaninstitucionalnom obrazovanju u područjima kreativnosti i darovitosti
Istovremeno, četvrtu godinu zaredom plovi i naš izvanškolski obogaćeni program poticanja kreativnosti za djecu “Imam ideju!”. Program smo fokusirali prema poticanju vještina kreativnog mišljenja kroz igru i igrolike aktivnosti istraživanja, izražavanja i stvaralaštva, ali i k istraživanju i stvaranju u specifičnim domenama znanosti, umjetnosti, tehnologije, dizajna i svakodnevice. Početak 2019. bio je u znaku pokretanja programa poticanja emocionalnih kompetencija za darovitu djecu pod nazivom “Sidro”. U ovom progamu naši mališani uče, upoznaju se i prepoznaju vlastite i tuđe emocije, uče o njihovoj prirodi u međuljudskim odnosima, zašto ih imamo i što nam govore. Godine 2016. Klikeraj postaje Europski Talent Point, odnosno član mreže European Talent Support Network (ETSN) koja okuplja ustanove i organizacije koje se bave darovitom i talentiranom djecom i mladima čime je naš rad prepoznat i van granica naše zemlje.

Poseban naglasak stavili smo na unaprjeđivanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada u institucionalnom obrazovanju, u vrtićima i školama. Naš pristup razvijanja specifičnih aspekata kreativnosti ugradili smo i u edukacije namijenjene odgojno-obrazovnim stručnjacima. U edukacijama, seminarima i radionicama do sada je sudjelovalo preko 1000 odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i drugih stručnjaka. Pored poticanja kreativnosti ističemo i važnost pravovremenog prepoznavanja dječjih potencijala, interesa i potreba te stvaranja odgovarajućeg podržavajućeg okruženja u kojemu mališani mogu učiti, istraživati i stjecati iskustva razvijajući time svoju osobnost i talente. Pored kognitivnog razvoja, naše eduakcije usmjerili smo i prema  području  emocionalnog i socijalnog  razvoja darovitih  učenika  kao  i pitanjima  organizacije rada i planiranja kurikuluma u radu s darovitim učenicima.

Iza nas (i ispred nas) su nebrojeni sati vidljivog i nevidljivog rada i istraživanja, brojna stručna i javna izlaganja na skupovima, konferencijama, okruglim stolovima i drugim susretima, partnerstva na projektima, suradnje s vrtićima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima i drugim ustanovama, nebrojeni napisani tekstovi i ostvarene suradnje. Naš prvi jubilej iskoristit ćemo kao bismo se zahvalili svima koji su, znajući ili ne znajući, doprinijeli našem razvoju i, zahvaljujući kojima, danas možemo biti ponosni na mjesto do kojega smo došli i na udaljenost koju smo prešli od 18. travnja 2014. do danas.