Inovativni pristupi u poticanju darovitosti tema i je i osnovni cilj projekta GIFTED u kojemu smo bili partneri posljednje dvije godine. Erasmus+ projekt čiji je nositelj Udruženje vaspitača Vojvodine (Novi Sad) u fokusu ima darovitu djecu u vrtićima i glavni zadatak projekta bio je u partnerstvu s Pedagoškim fakultetom (Maribor) i našom udrugom istražiti i kreirati instrumente, metode, obuke, literaturu i alate za poticanje darovitosti kod najmlađih.

Kako bismo obilježili završetak projekta organizirali smo međunarodnu stručnu konferenciju pod nazivom “Inovativni pristupi u poticanju darovitosti” koja se održala u prostorima KC Stara Pekara u Osijeku. Posjetitelji konferencije imali su priliku poslušati predavanja renomiranih stručnjaka iz Slovenije, Hrvatske i Srbije područja darovitosti i dječjeg razvoja. Teme su obuhvaćale pedagoške aspekte darovitosti, darovitost u području motorike i umjetnosti, primjenu metoda projektnog učenja u vrtićkom uzrastu te neuroznanstveni pristup u razvoju dječjih sposobnosti.

Na skupu je promoviran i priručnik koji je nastao kao rezultat rada projektnih timova iz triju zemalja. Priručnik je namijenjen odgojiteljima, stručnjacima za predškolski odgoj te roditeljima, a možete ga preuzeti i u našoj Škrinji, kao i instrument za identifikaciju darovite djece u vrtiću.

Projekt službeno završava konferencijom u Novom Sadu gdje ćemo imati priliku predstaviti rad naše organizacije te promovirati didaktičke igre koje smo kreirali i dizajnirali za potrebe ovoga projekta.