Četvrtoj generaciji darovitih učenika poželjeli smo dobrodošlicu u našem projektu “Škola za 21. stoljeće, škola za kreativnost” koji smo otvorili s početkom 2020. godine. Ministarstvo znanosti i obrazovanja po treći puta odlučilo je pomoći realizaciju ovog projekta izvaninstitucionalnog obrazovanja darovitih učenika kroz donaciju od 142 000 kuna. U ovoj školskoj godini okupili smo 15 osnovnih škola s područja istočne Hrvatske. Četvrtaši s kojima smo ovu priču započeli 2016. godine sada su već sedmaši što pokazuje kako Škola za kreativnost s vremenom postaje sve veći i složeniji projekt.

Prošlogodišnja tema projektnih aktivnosti bila je pusti otok i tada su se daroviti učenici 5. i 6. razreda bavili istraživanjem pojma pustog otoka iz različitih perspektiva, postavljali istraživačkih pitanja i kreiranjem rješenja za konkretne probleme koje su prepoznali. Ove godine naša tema je veza. Timovi darovitih učenika pod mentorstvom svojih edukatora istraživat će različita značenja i aspekte ovog pojma kroz etape projektnog učenja te će pripremati svoj finalni produkt koji će prezentirati tijekom kreativnog kampa Ljetne škole kreativnosti koja će se održati u lipnju u Osijeku.
Ne zaboravimo spomenuti i novu generaciju darovitih učenika 4. razreda koji su identificirani na početku projekta i koji će se, kao i prethodne generacije, baviti vještinama kreativnog mišljenja. Očekuje ih program radionica dizajniran kako bi učenike potaknuo ideacijske procese kroz igru. Program je temeljen na specijaliziranoj didaktici koja je rezultat rada našeg tima te igrolikim aktivnostima koje smo pomno odabrali kako bi potaknuli kreativne impulse i stvaranje raznolikih ideja.
Spomenuti jednodnevni kamp Ljetna škola kreativnosti održat će se u lipnju i ugostit će učenike 5., 6. i 7. razreda u druženju i različitim radionicama iz područja znanosti, umjetnosti i tehnologije. Drugi kreativni kamp koji će se također održati u Osijeku pripremamo za svibanj. Proljetna škola kreativnosti otvorit će  vrata učenicima 4. razreda koje također očekuje druženje i sudjelovanje u radionicama u kojima će moći vidjeti, naučiti i okušati se u nečemu novome.
Po svemu sudeći do kraja ove školske godine očekuje nas mnoštvo ideja, zamisli i zanimljivih rješenja. S nestrpljenjem očekujemo vidjeti uratke naših učenika i razmijeniti iskustva i perspektive oko ovogodišnje projektne teme.
Klikeraj nastavlja sa svojom misijom pružanja stvaranja poticajnog okruženja i pružanja podrške učenicima i školama na putu poticanja razvoja kreativnih potencijala i sustavnog rada s darovitim učenicima.