3-modul Egipat

Kako drugačije nego više no uspješno je završio još jedan 3. modul programa „Imam ideju!“.

Ovoga puta otišli smo 5000 godina unazad, u vrijeme drevnih Egipćana.

Prvo smo, kao pravi egiptolozi, vrlo oprezno i strpljivo, tražili zakopana egipatska blaga. Otkrivši dijelove piramida, započelo je naše putovanje kroz povijest.

Naučili smo tko su bili faraoni, kako su izgledali i kako je njihovo društvo funkcioniralo. Zapitali smo se kako bi to izgledalo da dođemo faraonu u goste na jedan dan. Vjerujte nam, vrlo zanimljivo!

Njihova božanstva također su nam bila vrlo interesantna i, bez obzira što ih oni imaju tisuće, mi smo odlučili osmisliti jedno naše.

Drevni Egipćani bili su vrhunski graditelji i pitanje je bismo li i danas, sa svim našim strojevima, uspjeli sagraditi velebne piramide. Međutim, garantiramo Vam kako njihove nisu bile tako slatke poput naših. Mi smo uspjeli od kockica šećere sagraditi i ljubavne, i vjetrovite i prijateljske i vatrene piramide!

Na papiru također moramo zahvaliti drevnim Egipćanima. Tako smo i mi izradili naš papir. A što smo radili s papirom? Pa naravno, ukrasili ga našim imenima pisanim hijeroglifima. Da tu priči ne bude kraj, osmislili smo i svoje slikovno pismo, tako da ako vam stigne koja čestitka koju ne možete dešifrirati, to vam naši Klikeraši žele ugodne blagdane!

Otkrili smo bogat životinjski svijet oko rijeke Nil, ali smo najviše uživali u izrađivanju i igri s devama i mačkama.

Nisu Egipćani bili dobri samo u poslu. Oni su u vrlo kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme. Tako su, recimo, igrali igru senet, koju smo i mi pokušali naučiti igrati, stvarali su glazbu i bili vrlo vješti plesači. Nećemo ni mi biti suviše skromni, pohvalit ćemo se našim plesnim vještinama.

A što bi bio drevni Egipat bez mumija? Na svu sreću, naučili smo kako se nemamo što bojati kada su mumije u pitanju i hrabro se svi „mumificirali“ (usput, znate li da su Egipćani mumificirali i mačke?)

Imali smo sreću da se organizirala likovna radionica i izložba „Egipatsko blago u Osijeku“ u Arheološkom muzeju, koju smo odlučili posjetiti. Zaista smo uživali gledajući izložbu i stvarajući posebna likovna djela pod stručnim vodstvom djelatnica muzeja.

Imali smo čast prošetati ulicama drevnog Egipta i prošuljati se prolazima piramida zahvaljujući jednoj majci koja nas je počasti ovim ekskluzivnim izletom. Odvela nas je godinama i miljama daleko bez da smo korak napravili i ovim putem joj se ponovno zahvaljujemo!

Polako smo došli do posljednje stanice našeg putovanja drevnim Egiptom. Toliko su puno djeca naučila, toliko puno doživjela, vidjela, osjetila i okusila, da smo odlučili snimiti kratki edukativni video o drevnom Egiptu kako bi zauvijek imali uspomenu na ovu našu avanturu.  Avanturu u kojoj su djeca, kroz igru i zabavu, razvijala maštu, kreativnost, originalnost, fleksibilnost, motoriku, memoriju, i suradnju.

Tihana Stapić