Uspješno je završen 3. modul programa „Imam ideju!“ u kojem smo učili o čudesnome ljudskom tijelu. Kroz razne aktivnosti učili smo kako naše tijelo funkcionira, a ono naučeno prenijeli smo u „Tihu knjigu“, odnosno ručno rađenu slikovnicu koja služi razvoju fine motorike, koordinacije ruke i oka, kreativnosti, spretnost i samostalnosti – kroz igru. Prilikom izrade „Tihe knjige“ korišteni su razni materijali – tkanine, špage, blazinice, štapići, baloni, itd.

Proučavali smo brojne enciklopedije i započeli učenje glavnih dijelova tijela. Učili smo o mišićima i kako se oni pokreću. Zatim, uz model kostura ljudskog tijela, naučili smo sve o kostima. Učili smo što to je to probava i koji su organi koji čine probavni sustav, koja je zadaća naših zubi i koliko ih imamo. Pomoću modela ljudskog tijela lakše smo predočili i naučili kako naši organi izgledaju i gdje su smješteni. Kako dišemo i od kojih organa se sastoji sustav za disanje naučili smo kroz zanimljivi pokus. Koje su boje vene, a koje arterije naučili smo izrađujući naše knjige, a kroz mali eksperiment naučili smo od čega se sve sastoji naša krv. Nadalje, mjerili smo otkucaje srca u minuti preko radijalne i karotidne arterije i vene. Također, učili smo i o srcu – klijetkama i pretklijetkama, koja je zadaća vena i aorta, koje su zadaće zalizaka, itd. Koristili smo i stetoskop kako bi slušali otkucaje srca. Naučili smo o tjelesnom sustavu za izlučivanje, koja mu je zadaća i koji organi čine navedeni sustav.
Radili smo pokuse kako bi naučili kako bubrezi filtriraju krv te kako izgleda proces izlučivanja. Sljedeće na redu bio je složeni živčani sustav. Naučili smo o živcima, središnjem i perifernom živčanom sustavu, refleksima te neuronima. Učili smo o važnom organu, mozgu, te koji su glavni dijelovi mozga, režnjevi mozga i koje su strane mozga. Svatko je izradio vlastiti model mozga. Naučili smo i o najvećem organu – koži. Kroz zanimljivu aktivnost naučili smo o otiscima prstiju, a s pomoću mikroskopa smo proučavali kako naša izgleda. Naučili smo i o osjetilima – osjetilo vida, njuha, sluha, okusa, mirisa i dodira.

Imali smo priliku otići na Dane otvorenih vrata Odjela za biologiju koji nam je otvorio vrata svojih laboratorija i praktikuma. Gledali smo kroz mikroskope, proučavali smo razne biljke i životinje, i naravno, učili smo o ljudskom tijelu. Ovaj posjet nam je bio vrlo zanimljiv!

U posjetu sam došli volonteri Crvenoga križa. Pokazali su nam osnovne postupke prve pomoći poput imobilizacije ozlijeđenih dijelova tijela, okretanje osobe u bočni položaj kod besvjesnog stanja, postupak reanimacije, a sve to smo sami isprobali! Naravno, učili smo i o važnosti broja 112 – kada ga koristiti i na koji način komunicirati kada zovemo taj broj. Ovo iskustvo nam je bilo vrlo zanimljivo i poučno!

Kroz radionice smo puno toga naučili o ljudskom tijelu kroz zanimljive aktivnosti, pokuse, igre. Kako smo učili, tako je naša knjiga brojala sve više i više stranica. Sve smo izrađivali samostalno, uz puno truda. U konačnici, svatko je personalizirao svoju knjigu i s ponosom smo dobili diplome! Puni znanja, spremni smo za nove jesenske izazove!

Draga Žeravica